Слухати

Помер останній у світі самець північного білого носорога  // Mother Nature Network

Помер останній у світі самець північного білого носорога

20 березня 2018 - 10:54
У світі залишилися дві самиці північного білого носорога

У Кенії помер останній у світі самець північного білого носорога на прізвисько Судан. На Землі залишилися ще дві самиці цього підвиду — його дочка й онука.

Про це повідомили у заповіднику Ол Пейєта.

45-річний носоріг останнім часом мав проблеми зі здоров’ям через поважний вік. Група ветеринарів ухвалила рішення про евтаназію після того, як його стан значно погіршився.

Дослідники змогли врятувати частину генетичного матеріалу Судана, сподіваючись на успішне штучне запліднення однієї з двох літніх самиць.

У заповіднику Судан знаходився під наглядом збройних охоронців, які захищали його від браконьєрів.

Зоозахисники сподіваються, що смерть Судана стане застереженням для світу і попередженням для браконьєрів. Експерти говорять, що сьогодні ріг носорога стає прибутковішим за наркотики.

Носоріг отримав своє прізвисько на честь місця народження — він з’явися на світ у Національному парку Шамбе в Судані в листопаді 1973 року (зараз — Південний Судан). Більшу частину життя він провів у чеському зоопарку в місті Двур-Кралове-над-Лабем, з грудня 2009 року жив у заповіднику Ол Пейєта у Кенії.

Судан — останній самець свого підвиду (передостанній носоріг Ангаліфу помер у грудні 2014 року в зоопарку Сан-Дієго, Каліфорнія). Діти та онуки Судана, які народилися у 1980-х роках, — теж самиці.

У квітні 2017 року фотографії 43-річного носорога опублікував біолог Даніель Шнайдер, який зауважив, що через старість Судан уже не матиме дітей. Розробники програми Tinder спільно із кенійськими захисниками тварин створили на сайті профіль Судана — не для «знайомства» тварини із двома досі живими самицями (дочка Наджин і онука Фату), а задля фінансування відновлення популяції білих носорогів штучним шляхом.

sudan-the-northern-white-rhino-796 819.jpg

Профіль Судана у Tinder // Скріншот
Профіль Судана у Tinder
Скріншот

Білий носоріг є найбільшим представником родини носорогів і другим за величиною (після слона) серед сучасних ссавців. Розрізняють північних білих носорогів (мешкають у районі Верхнього Нілу) та південних білих носорогів (на території Південної Африки).

У світі найбільше південних білих носорогів. Північних білих носорогів тепер залишилося двоє. Передостанній самець північного білого носорога помер 15 грудня 2014 року у зоопарку в Сан-Дієго.

…то цей лист для вас.

Команда Громадського радіо, як і ви, найбільше цінує незалежність. Наша редакція не залежить від олігархів, політиків і держави. У нас немає інших завдань, аніж допомогти вам зрозуміти ситуацію.

Ми принципово лишаємось неприбутковою організацією. На відміну від комерційних мас-медіа, гроші для нас - не мета, а засіб.

Щоби і надалі отримувати правдиву, неперекручену інформацію, ви можете просто зараз допомогти Громадському радіо. Підтримуючи нас, ви робите внесок у своє майбутнє.

ДЯКУЄМО!

ЗРОБІТЬ ВНЕСОК

Якщо ви тут...

Якщо Ви виявили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Facebook Twitter Google+